Hadsten Kegleklub og Landsholdsspilleren

Ca. 1969-1975: Evald Ogstrup fotograferet med et vundet sølvbæger.
Fotograf: Ukendt.

For et år siden modtog Lokalarkivet et nyt og interessant bidrag til en lille samling billeder, vi allerede havde fra Hadsten Kegleklub.

Vi modtog i 2022 fine fotos, pokaler, et diplom samt en scrapbog, som har tilhørt en af klubbens dygtigste keglespillere: Evald Ogstrup, 1927-2011. Evald var igennem mange år aktivt medlem af Hadsten Kegleklub, deltog i mange turneringer og var også udtaget til det danske landshold inden for sportsgrenen.

Diplomet fra Dansk Kegle Forbund blev i 1975 tildelt Evald Ogstrup for hans deltagelse på det danske landshold i landskampen mellem Tyskland og Danmark, som foregik d. 8. november 1975 i Husum, Tyskland. Om kampen blev vundet eller tabt, kan der læses mere om i Ogstrups scrapbog med avisomtalen!

1975: Evald Ogstrup’s diplom for indsatsen på Landsholdet.
Foto: Pia Larsen

Hadsten Kegleklub blev stiftet i efterkrigsårene, nærmere bestemt d. 3. december 1945. Dengang foregik keglespillet på to baner, der lå bag ved Hadsten Kro. Her på arkivet findes et foto af kroen, hvor der på gavlen reklameres med “Stor Have & Keglebane. Stop her. Hadsten Kro.

I 1970 kunne Hadsten Kegleklub fejre sit 25 års jubilæum. Klubben fik bedre forhold fra 1978, hvor der blev etableret nye baner beliggende under Hadsten Skole, Hadbjergvej 12. I begyndelsen var disse baner dog forbeholdt klubbens mandlige udøvere. Dette ændrede sig heldigvis senere hen.

En anden kegleklub opstod i Hadsten ultimo 1970’erne. Kegleklubben Konus (conus er latin for kegle) afholdt stiftende generalforsamling d. 29. januar 1979, på initiativ af Ole Kristensen.

Keglebanerne på Hadsten Skole findes endnu og bliver stadig anvendt af aktive keglespillere. Spillet adskiller sig væsentligt fra den nu mere populære bowlingsport, bl.a. ved mindre kugler, der ikke har fingerhuller og derfor kræver en særlig teknik at mestre.

Alle, der er interesseret, er meget velkomne til at besøge Lokalarkivet og fx benytte vores læsesal til at tage et kig på bl.a. Evald Ogstrups scrapbog. Samlingen indeholder avisudklip med omtale af Hadsten Kegleklub i årene 1969-1989.

Avisudklip fra 1973 i Evald Ogstrup’s scrapbog fra tiden i Hadsten Kegleklub.

Vi her på arkivet takker efterkommerne af Evald Ogstrup, der ved at skænke de omtalte arkivalier til Hadsten Lokalarkiv, dermed har hjulpet os videre med opgaven at bevare og formidle dele af byens foreningshistorie.