På Schjøtz-Christensens skrivebord

Tegninger udført af Kaj Schjøtz-Christensen. Har fungeret som skriveunderlag. Dateret 1948.

Østergade 23 i Hadsten lagde igennem knapt 100 år adresse til en stor og velrenommeret møbelhandel, som i 3 generationer blev drevet af familien Schjøtz-Christensen, Hadsten.

I 1906 etablerede snedkermester Otto Schjøtz-Christensen ejendommen og startede sin møbelforretning Hadsten Møbelmagasin. I 1909 fik Otto og hustruen Sørvine sønnen Kaj, der som ung mand stod i lære hos sin far og blev færdiguddannet omkring 1928.

Senere blev det næste generations tur. Kaj’s søn Ole Schjøtz-Christensen, f. 1941, blev også udlært inden for branchen og overtog på et tidspunkt forretningen. Under Oles ejerperiode kom butikken bl.a. til at hedde ‘Idé Møbler’.

Hadsten Lokalarkiv modtog i 2022 dette fint dekorerede skriveunderlag, som også i Ole Schjøtz-Christensens tid havde fungeret som skriveunderlag på møbelbutikkens kontor.

Tegningen er registreret på Arkivet som en plakat, og viser en collage af tilfældige tegninger med blyant eller kul. Der er motiver af ansigter, fugle, blomster eller bølger, fantasi-figurer, søjler, notater og tal. I nederste højre hjørne er noteret en utydelig dato, vi anslår til 1948.

Om hvorvidt møbelhandler Kaj har dateret tegningen, da papiret kom i brug, eller om det er blevet afsluttende dateret i 1948, vides ikke. Lidt brune kaffepletter og lignende vidner dog om, at der er blevet tegnet skitser på papiret igennem længere tid. Kaj Schjøtz-Christensen gik bort i 1983.

Vi takker familien for dette fine arkivalie, som fortæller en levende historie om en kreativ og kunstnerisk begavet Kaj Schjøtz-Christensen.

Plakaten sidder i ramme, og kan ses på Lokalarkivet.

— o —

Næste gang i Nyt på hylderne er det Hadsten Kegleklub vi ser på , denne forening kom nemlig også på afleveringslisten i løbet af 2022.