Ødum Teglværk 1921

Postkort fra 1921: Arbejdere og et par børn foran Ødum Teglværk med hestevogne.
Fotograf: Ukendt.

Maj måneds foto er et postkort af ældre dato. De synlige skader på postkortet viser, at tiden har efterladt sine spor. Fotoet er fra 1921 og er et fællesbillede af det daværende arbejdssjak på Ødum Teglværk, inklusiv nogle af medarbejdernes mindre børn.

Vi har tidligere skrevet om teglværket i Ødum og efterlyst navne på personer, som har arbejdet der. Da vi stadig har flere fotos som mangler årstal, så læs med længere nede – måske kan du hjælp os med flere svar.

I drift i næsten 100 år

Ødum Teglværk var i drift i perioden 1892 -1987 (kilde: https://teglhistorie.dk/). Fabriksbygningerne blev nedrevet i 2006.

Christen Pedersen Donneruplund Thomsen (f. 1858) var stifter af teglværket på grunden matr.nr. 5 i Ødum Sogn (idag Teglværksvej 12, matr. 1d.).

Samme Thomsen ejede også “Ødumgaard” fra 1884 og var i det hele taget en driftig mand. Han var gift med Krestence Hansen, og de var begge født i Give, Vejle Amt. Christen er kendt som bl.a. sognerådsformand i Ødum-Hadbjerg Sogn i perioden 1891-1894, samt for sit virke inden for det lokale mejerivæsen. Der er mulighed for at læse mere om Christen Thomsen i bogen “På rejse. Min far. “Af Thomas Hestlund Axel Thomsen, udgivet i 1961. Christen Thomsen gik bort i 1934.

I folketællingen fra 1911 er teglværkets daværende bestyrer Niels Andresen og hans hustru Dorthea bosiddende på teglværkets grund. Niels (f. 1869) og Dorthea Andresen var begge født i Sakskøbing. Ifølge samme FT boede en slægtning Marie Jeppesen (f. 1895) sammen med dem.

I en tidligere artikel af Martin Møller her på siderne, fortælles det, at ejeren af teglværket i 1939 var Ejnar Hansen. Hans søn Knud Hansen var driftsleder i en årrække. I løbet af 1980´erne blev teglværket solgt til dyrlæge Jens Bakkegaard, som idag stadig ejer grunden.

En række gruppeportrætter af teglværksarbejdere

Her på arkivet har vi nogle gode fotos fra Ødum Teglværk igennem tiderne. Vi mangler dog information om billedet nedenfor. Billedet kan være fra samme år som det øverste på siden (1921). Hvis læsere og følgere har et bud på personerne nedenfor, så vil det hjælpe os meget.

Cirka år 1900 (anslået): Arbejdere på Ødum Teglværk foran en af bygningerne.
Fotograf: Ukendt

Herunder kommer et par udaterede fotos, som vi heldigvis har modtaget nogle navneoplysninger på.

På dette billede står arbejdsfolkene på række med en hest imellem sig. Billedet er taget i en lergrav. Til venstre ses vognen, som blev brugt til at læsse ler på.

Uden årstal (1921?): Fem arbejdere med hest på en varm dag i lergraven.
Fotograf: Ukendt

Vi har modtaget følgende informationer om personerne på billedet:
Fra venstre: Åge Bernhart(?) fra Ødum, ukendt, hesten, Svend Jensen fra Røved, Harald Boye fra Hadbjerg, og Holger Jeppesen fra Ødum.

Vi ved, at en Harald Boye (f.1868) ejede “Lergravhuset” i Hadbjerg fra 1944 og frem. Hvis personen på ovenstående foto er den samme Harald, kan det være taget i 1921 samtidig som artiklens øverste billede. I så fald viser det en Harald Boye i ca. 50-55 års alderen, hvilket er ganske sandsynligt.

På et andet gruppebillede (nedenfor), som formodentlig er nyere end det ovenstående, er 8 af teglværkets arbejdere fotograferet foran en af bygningerne. Manden øverst til venstre er ejerens svigersøn Tony Pedersen fra Århus. Er hans svigerfar mon Ejnar Hansen? Og er de 3 brødre (hvoraf to hedder Hansen) mon sønner af samme Ejnar?

Uden årstal: Fra venstre Chauffør Tony Pedersen, Børge (?), Erik Hansen, Chr. Hansen.
Forrest fra venstre Laurits Jensen, Kristian Hansen, Frode Mejer og Julius Mortensen.

Ovenfor endnu et gruppeportræt af teglværksarbejdere i Ødum. Denne gang tættere på ansigterne, og vi har da også fået interessante personoplysninger om billedet:
– Chauffør Tony Pedersen, Aarhus er ejerens svigersøn.
– Erik hansen, Chr. Hansen, Laurits Jensen og Julius Mortensen er alle fra Ødum.
– Kristian Hansen er fra Grundfør og Frode Mejer er fra Spørring.
– Svend Jensen, Kristian Hansen og Erik Hansen er brødre.

Nu mangler vi bare at få billedernes årstal nogenlunde på plads, og håber på læsernes input hertil.

Flere teglværks historier søges

På Facebook læste jeg for nylig, at Julius Mortensen fra Ødum (han er med på billedet ovenfor) har lavet håndstrøgne sten til den gamle Håndværkerskole i Hadsten, fortalt af en slægtning. Den første Håndværkerskole lå i Østergade, og blev opført i 1922.

Vi modtager meget gerne flere af den slags små historier, der giver liv til fortællingen om Ødum Teglværk!

Herunder ses et luftfoto, som er taget i 1990, da teglværket havde stoppet driften. I dag er kun stakladen tilbage.

1990: Ødum Teglværk set fra luften.
Foto: Det Kongelige Biblioteks Luftfotosamling.

Vi håber, at slægtninge eller bekendte til de nævnte personer eller deres efterkommere, eller nogen med særlig lokal viden om teglværket, vil kontakte os pr. mail, telefon eller personligt, hvis de ligger inde med oplysninger, der kan datere billederne her i artiklen mere præcist.

Vi kan kontaktes på mob. 2287 2997 (på mob. 22 79 53 64 inden for arkivets åbningstid) og pr. mail til: