Operaens Venner 1987-2013

April 1998: Sopran Tove Hyldgaard og tenor Tonny Landy bukker af efter en vellykket koncert i Sct. Pauls Kirke.
Ukendt fotograf

Nu hvor foråret er begyndt at skinne ind i stuerne, er det også blevet tid til at se nærmere på nogle af de mange interessante afleveringer, vi modtog på Hadsten Lokalarkiv i løbet af 2022.

Nogle enkelte er allerede omtalt her på siderne, men der er meget mere “hylde-guf”, som blev afleveret hertil i det forgangne år.

Selv om vi er godt bemandet i frivilligstaben, så er der rigtig mange andre opgaver, som tager vores tid. Hav derfor tålmodighed, når du har afleveret fotos og dokumenter. Vi kommer igennem det indleverede materiale støt og roligt, så vi er sikre på at alle arkivalier får en god, sikker og korrekt behandling.

Operaklubben, der hurtigt blev populær

I denne uge kan du høre om en populær kulturel forening i Hadsten, hvis virke igennem mange år viste, at Hadsten kan noget særligt med kultur.

Det handler om den lokale forening af operaentusiaster. Moderforeningen Operaens Venner fik i 1987 en lille lokal klub i Hadsten, som hurtigt voksede og som ofte havde en stor skare af tilhørere ved de større arrangementer.

Man kan læse i et referat fra Operaens Venner’s landsmøde i 1988, at der er ca. 60 betalende medlemmer, men at der ved lokale koncerter som fx Porgy and Bess, mødte 120 betalende gæster op.

Operaens Venner i Hadsten blev oprindeligt startet i 1987 af en lokal arbejdsgruppe på ca. 8-10 personer fra Hadsten-området, med lægen Tove Hansen i spidsen.

Foreningen blev siden videreført indtil 2013 af formand Tove Dyrbye. Sidstnævnte kan arkivet takke for det materiale, der er afleveret på arkivet, så det kan komme eftertiden til gavn.

Tro, håb og kærlighed 1998

I foråret 1998 havde byens operaelskere den fornøjelse af møde den kendte danske tenor Tonni Landy og sopranen Tove Hyldgaard i koncerten Tro, Håb og Kærlighed, sammensat af Johannes Møllehave, og i kompagni med pianisten Frode Stengaard.

Koncerten er et godt eksempel på den form for tværgående samarbejde og nyfortolkning, som foreningen også har vægtet højt i sit virke. Fotos af Tonni Landy og Tove Hyldgaard fra aftenens koncert tyder på god stemning og en vellykket koncert.

Igennem årene har Operaens Venner Hadsten haft besøg af mange danske og udenlandske navne, der har optrådt med spændende forestillinger og nyfortolkninger. Af danske navne kan nævnes Jesper Brun-Jensen, Inga Nielsen, Bo Boje Skovhus og Ulrik Cold.

Spændende arrangementer og god omtale

På Operaens Venner Hadsten’s 15 års jubilæum blev det fejret med filmaften, hvor Placido Domingo var på skærmen i operafilmen La Traviata, som blev fremvist på Hadsten Højskole. Som det ses nedenfor i scrapbogen fik arrangementet en fin omtale i aviserne.

På arkivet har vi 4 scrapbøger med fint ordnede fotos, udklip – og en del autografer!

Lokalforeningen har også tilbudt et væld af faglige oplæg som Opera Café med temaforedrag og filmaftener. Alt sammen har det bibragt foreningens medlemmer en stor viden om genren og de store klassiske operaer.

En stor del af arrangementerne blev afholdt på Hadsten Højskole, i kirkerne, i biografen og selvfølgelig i Kulturhus Sløjfen. Der blev også arrangeret udflugter til operabegivenheder rundt omkring i Danmark.

Kom forbi arkivet og kig

På Hadsten Lokalarkiv er vi glade for at kunne bevare dokumentation for en sådan aktiv og ihærdig forening, der med sikkerhed har øget interessen for musik og opera i lokalområdet.

Vi vil hermed opfordre foreningens tidligere medlemmer og andre, der interesserer sig for emnet, til at komme forbi arkivet og kigge i de 4 scrapbøger, vi har liggende.

Det er en rigtig fin samling af omhyggeligt ordnede fotos, invitationer, takkebreve, koncertprogrammer og aktivitetsoversigter for perioden 1987-2013.

— o —

I næste uge skriver vi om en sjældenhed – nemlig et helt personligt kontorremedie efterladt af Kaj Schjøtz-Christensen, som tidligere drev møbelhandel i Østergade.