Månedens foto: Svanen ved juletid

Anslået 1978-1984: Svanen på Søndergade 1, med julepynt i gaden.

Her i den snehvide december skal vi selvfølgelig have et arkivfoto med sne på!

Motivet er et meget genkendeligt vartegn for Hadsten by siden starten af 1900-tallet (bygget 1913), nemlig “Svanen”, Søndergade 1. Indtil ca. 1938 hed forretningsgaden dog “Storegade”.

Hjørneejendommen har stadig den karakteristiske hvidgrå svane støbt ind i muren over indgangsdøren til hjørnebutikken.

Efter branden på Wenzels Kro

Svanen blev bygget i 1913 af Thomas Rasmussen, som også var ejer af Ravngård i Over Hadsten. Den nye ejendom kom til at ligge tæt ved brandtomten fra da Wenzells Kro incl. rejsestald brændte ned i 1912. Før det havde Hadsten Sangforening siden 1894 øvet i kroens lokaler, og da kroen brændte, mistede koret både noder og mødeprotokoller.

Kroen var i øvrigt opført af Selius (Selio) Georg Blichfeldt, som var købmand i den anden ende af Storegade fra 1862 til 1894. Blichfeldt købte i 1868 grunden mellem bane og vej og opførte kroen med rejsestald her. Derfor havde kroen adresse på Stationsvejen og ikke på Storegade. Blichfeldt solgte kroen i 1877 til Theodor E. Andersen, hvis svigersøn var Morten Wentzell, der drev kroen. Familien Wentzells historie er en selvstændig artikel værdig – når tilstrækkeligt materiale er samlet sammen af undertegnede.

Efter at Wentzells Kro var væk, blev grunden købt af DSB, og der blev ved banen opført en lille lystpark med en sø. Parken blev fjernet i forbindelse med opførsel af brorampen i 1960.

Svanens forretningsliv

I Svanens butikslokaler har der ifølge optegnelserne været bl.a. materialhandel, købmands-/detailhandel, isenkram, garnbutik, blomsterforretning og Matas.

Den 1. maj 1913 åbnede apoteker Georg Franck materialhandel i den ene butik. Franck var manden bag svanen over døren, der gav bygningen navn. Vi ved også, at isenkræmmer Arnold Staack flyttede sin forretning fra Søndergade 12 til Svaneejendommen i 1915.

I 1916-1932 var ejeren nu sønnen Rasmus Sørensen Holck, der 6. november 1920 overtager materialhandelen efter sin far.

I april 1938 blev der udstedt næringsbrev samt ret til handel med stærke drikke for købmand Peter Robert Jensen (f. 1912 i Kbh.) som handlende i Galten-Vissing Kommune. Peter Robert Jensen købte ejendommen Søndergade 1 af købmand Aksel Lind Rasmussen.
Købmand P. Robert Jensen døde i 1989, og hans hustru Anna Katrine (f. Skjellerup 1912 i Mariager) døde i 1986. De ligger begge begravet på Skt. Pauls kirkegård.

Staack overdrager isenkramlokalet til Emil Wangsted i 1950, og efter Wangsteds død kører Gert Borup isenkrambutikken i perioden 1982-1987. Hadsten Blomster får butik i nogle af lokalerne fra og med 1988. På dette tidspunkt flytter Matasbutikken over på den anden side af gaden, hvor den ligger i dag.

I ejendommen har der igennem tiden været flere højloftede lejligheder, anvendt til både beboelse og til forskellige erhverv. Nedenfor på et billede fra ca. 1978-84 ses ejendommen fra bagsiden, med den spinkle altan af træ, som findes på bygningen endnu.

I dag er Svanen – med den velbesøgte butik “Hadsten Blomster” – en pryd for øjet, når de nutidige handlende prominerer i Søndergade. Ejendommen er særdeles velholdt, selv med sine 110 år på bagen.

Ca.1978-1984: Bygningen Svanen set fra baggården

Der findes en spændende gennemgang af Svanens forretningsdrivende og lejlighedernes beboere igennem tiden i artiklen “Med svanen over døren” i Kurt Villy Svendsens bog “En julehistorie” fra 2013. Der vises bl.a også en skitse med ejendommens plantegning i artiklen “Hadstens Flotteste Ejendom”.
Begge artikler er skrevet af Ove Rosenkvist.