Klar Pirat til tøndeslagning

To barske Lyngåpirater klar til at slå katten af tønden i 1951
Foto: Nydam Jensen

Kom bare an!
To seje pirater i Lyngå står klar til dagens strabadser i anledning af fastelavnssøndag. Dagen var en kølig én af slagsen, ser vi af den snedækkede indgangstrappe på Nydamsgård. Udklædningen er også forberedt til vejret og inkluderer både striktrøjer og gummistøvler.

Piraterne bærer flotte stribede mavebælter, dødningehoveder på bukserne, klap for øjet og yderst kunstfærdige fip- & overskæg. Selv øreringen er på plads, sikkert af det pureste guld. Alt er hjemmelavet bortset fra tønden, som var indkøbt til lejligheden af den ene pirats mor.

De to piratdrenge på billedet er Herluf Nydam Jensen sammen med præstesønnen fra Lyngå. Heldigvis var der heller ikke i 1950’erne en levende kat i tønden, men kun en symbolsk sort kat malet uden på.

Oprindeligt verserede der i europæisk folketro den antagelse, at en sort kat skulle ofres før årets lysere tid, for at lokalområdet kunne værne sig mod pest og andre alvorlige sygdomme. Ifølge Wikipedia blev denne form for dyremishandling standset omkring 1830’erne af en pastor fra Mors.

Og mon ikke der vankede lækre fastelavnsboller og søde drikkevarer til de to Lyngådrenge, når katten i tønden var nedkæmpet?

Vi skal selvfølgelig slutte med opskriften på Fastelavnsboller, her fra en ældre udgave af Frk. Jensens Kogebog (19. oplag, 1912).

Nu er det ikke sikkert, at det var denne version af bollerne, som de seje pirater fra Lyngå kunne mæske sig i. Disse er nemlig med både rosiner og sukat!

Opskrift i Frk. Jensens Kogebog 1912, et eksemplar Lokalarkivet modtog i 1977.

Kilder: Herluf Nydam Jensen +https://da.wikipedia.org/wiki/Fastelavn