Vinteridyl og skælmske nisser

Måske bemærkede du noget særligt hos de nisser, der pryder arkivets julehilsen i år? Ingen tvivl om, at de her nisser har noget for! En del mere lunefulde og drillesyge end dem, vi kender dem fra nutidige julekort.

Fra nær og fjern til en familie i Hallendrup

Kortet med de skælmske nisser stammer fra en samling jule- og lejlighedskort fra årene 1937-2000. De blev i 2017 afleveret her på arkivet i en papkasse, opbevaret hos en slægtning. Kassen indeholder mange smukke kort og dekorerede hilsner, der i den nævnte periode er sendt fra nær og fjern til familien i Hallendrup ved Nielstrup-Rud, nær Voldum.

Med fine og enkle streger har kunstneren så elegant skabt nisseansigterne både nysgerrige, finurlige og med et strejf af skadefryd. Der er mange spændende historier at dykke ned i, når vi undersøger de dygtige jule- og postkort tegnere fra det 20. århundede. Prøv fx at google H.C.P. (Hans Christian Petersen, f. 1920 i Århus), han er manden bag mange illustrerede julekort, bl.a. nissemor med kagerullen, nedenfor.

Udvalgte julekort fra perioden 1937-1957

Her kan du se et lille udvalg af kassens indhold. Nyd disse skønne og sjove postkort fra perioden 1937-1957. De fine illustrationer har helt sikkert vakt glæde hos både afsender og modtager i en kold jule- og nytårstid.

Nissemor bliver forstyrret midt i julebagningen. Poststemplet i Laurbjerg, 1954.
Julebrev på vej. Poststemplet i Hadsten, 1954.
Uha – der er møl i Anders’ julemandsdragt. Poststemplet i Århus, 1956. Afsender fra Langskov.

På vej ud med slæderne i rigelig sne. Poststemplet i Randers, 1954. Afsender fra Støvring Mark.
Smukt tegnede juleklokker med kogler på gran. Poststemplet i Laurbjerg, 1954.


Gældende for alle Hallendrup-julekortene er, at de er afsendt fra modtageren ganske få dage før juleaften. Et par stykker er endda poststemplet den 24. december.

Ikke alene var datidens postservice aldeles rettidig, der blev også uddelt på selve juleaftensdag – det har sikkert været herligt for landposten at besøge de juleforberedende folk denne dag. Mon ikke det har udløst en skænk portvin rundt på postturen.

o o o

Flere af de mange smukke lejlighedshilsner fra Hallendrup samlingen vil blive vist her på Det Gamle Album i løbet af 2023.

Godt Nytår!