Detektor folket er klar

Monogram for Frederik 5., konge af Danmark og Norge.
Møntens våbenmærke med løve og martyrøkse.

Nu er høsten vel overstået, og landmændene er i fuld gang med at gøre markerne klar til at så vinterafgrøderne raps, vinterbyg og hvede.

Så er det den næste høst, der er plads til, og det er detektornørderne, der har fået lov til at undersøge de pænt planerede marker, for at se om der skulle være nogen spændende metalgenstande fra fortidens Danmark.

Det er absolut ikke hver gang, der er gevinst fra oldtiden, men andet kan også gøre det. Fortidens bønder har ikke altid haft helt styr på småmønterne-smykker-skeer –gafler-lommeure-emblemer eller andre spændende ting.

Mønter er meget eftertragtede af detekterfolket, så hver gang det bibber rigtigt, er det med at få gang i spaden, og det er altid spændende at se, hvad der dukker op.

For nylig var jeg i Skjød og gik på en nyhøstet mark og var på vej hjem, da der kom nogle bip. Ikke noget særligt godt signal, men alligevel måtte det undersøges. Op af jorden dukkede en møntlignende genstand, 3 cm i diameter.

Genstanden var helt sort i overfladen og ikke nem at tyde, men alligevel lidt møntlignende med en slags monogram, så den kom ned i lommem og hjem til vandhanen.

Efter en grundig rengøring kunne det fastslås, at den vejede 8 gram og var en Frederik den 5. 24 skilling slået i Kongsberg, Norge i sølv. Kongsberg er der, hvor de danske konger udvandt sølv til bl. a. mønter. Den mønt jeg fandt, er skabt i midten af 1700-tallet, og dermed fra den tid, der kaldes oplyst Enevælde.

Efter endnu en finrengøring står mønten ganske flot- trykket er ret tydeligt, selv om den er noget slidt.

I mønten kan ses spor af, at den er påloddet et lille hængsel til at trække en kæde igennem, så den kan bruges som smykke.

Et dejligt fund på en dejlig dag i Skjød!