Den gamle regnebog

Klenodier er sjove at tage frem en gang i mellem, især når tingen er fra Lyngå og ens familie langt tilbage. Klenodiet her er en gammel regnebog fra 1804. Den har tilhørt min familie fra Lundgård, hvor min oldemor Marie Lyngå stammer fra. Bogen har tilhørt hendes bedstefar Christen Jensen, født 1790 og død 1867.

Lundgård er den gård, der bliver flyttet ud på marken tæt på Nygård. Den bliver nedlagt i 1895 på grund af, at forældrene dør, og der ikke er nogen til at overtage gården. Der er 2 døtre, der kommer i pleje hos familie i Voldum. Jorden bliver lagt til 2 naboejendomme.

Kortudsnit fra 1800-tallet med Lundgaard og Nygaards Placering

Chresten går i skole i Lyngå, og regnebogen er fra 1804, hvor den unge mand er 14 år. Sandsynligvis er det sidste år han går i skole, da skik og brug er, at man slutter skolegangen ved konfirmationen.

Chresten går i skole i Lyngå, og regnebogen er fra 1804, hvor den unge mand er 14 år. Sandsynligvis er det sidste år han går i skole, da skik og brug er, at man slutter skolegangen ved konfirmationen.

Forordet i regnebogen

Aritmetik
Er en Videnskab ved hvilken opløses
De spørgsmål som i daglig
Håndtering om tal, Mønt, Vægt
og Mål forefalder
Bliver efterfølgende ind cifret 1. gang.
efter
Christian Cramers 7. oplag
af
Christen Jensen i Lyngå Skole
begyndt den 20 januar 1804
under Jens Lassens information.

Det at kunne læse og regne var på den tid en kæmpe fordel, det betød at man kunne begå sig i det offentlige rum og diskutere tidens forhold.

Christen Jensens regnestykker

Christen Jensen kommer i det første sogneforstanderskab i 1841, han bliver dog ikke formand, selv om han har flest stemmer, det gør provsten, Bernt Magnussen, men det fortæller noget om at Christen har været en velanset mand.
Han bliver gift 29. juni 1816 med datteren fra nabogården Maren Pedersdatter. De får 3 børn, en søn og 2 døtre.

Alt går dog ikke som forventet, allerede 1836 dør sønnen Jens 20 år gammel, og der bliver ansat en ung mand Jens Laursen fra Spørring som karl. Det går ikke værre eller bedre end datteren Maren og Jens bliver glade for hinanden. Det passer ikke Christen og han sørger for, at Jens Laursen bliver sendt til Århus som soldat. Kærlighed er dog ikke sådan at styre, og Jens Laursen var ikke bleg for at gå fra Århus til Lundgård og besøge kæresten. Det bliver dog opdaget og Jens bliver jaget bort med pisken.

Men ak og ve, deres kærlighed begynder at spire, og en pige med et uægte barn dengang, var jo forbandet både i himlen og på jorden, især når det var en gårdmandsdatter.

Christen Jensen måtte sende bud efter Jens Laursen for at få de unge gift, det kostede så lige 300 rigsdaler, at få ham fri fra tjenesten, det har været en meget stor sum penge på det tidspunkt.

Det var lidt om den gamle regnebog, hvis ejer var meget dygtig, men han kunne alligevel ikke styre de unge mennesker.

Kilde Nydam Jensen

Herluf Nydam