Da Hadsten var ved at drukne

Tunnelen under Randersvej, ved oversvømmelsen i 1980.
Pressefotograf: Bjarke Larsen, Århus Stiftstidende.

Naturkræfter og vejrudsigter har de seneste år raset en del mere end tidligere, også med alvorlige ødelæggelser af veje, boliger og åløb, meget mere – og oftere – end vi har været vant til i Danmark.

Hadsten har også oplevet vejrlige hændelser førhen i byens historie. Arkivets billedmateriale er selvfølgelig ikke komplet, men vi har fundet fotos fra både før og nu, hvor vejrets rasen har skabt problemer for bilister og beboere i Hadsten og omegn.

Den 21. juli 1980 tog fotograf Bjarke Larsen fra Århus Stiftstidende en billedserie, der dokumenterede alvorlige ødelæggelser af bl.a. Randersvej mellem Vinterslev og Galten. Det tyder på at have været en voldsom sommerregn, der ramte dengang. På billedet ovenfor ses mandskab, der er i gang med at besigtige ødelæggelserne ved fodgængertunnelen.

Oplev hele billedserien – med bl.a. store vandskader på Håndværkerskolen og Jehovas Vidners Rigssal – find det på Arkiv.dk ved at klikke HER.

Hændelsen er godt og grundigt veldokumenteret i både mediers og privates fotos. I Morgenavisen Jyllands-Posten fra den 23. juli kan vi læse, at det var et voldsomt skybrud, der ramte området. Også beboere i de omkringliggende byer Vissing, Lerbjerg, Ødum, Halling, Selling og Hadbjerg blev ramt af store vandskader i private hjem. Af artiklen fremgår det, at der faldt cirka 150 mm regn på få timer.

Pressefotograf Jens-Kristian Søgaard fra Galten (Søndre) tog ligeledes en billedserie med indtryk fra dagen. Han har taget fotoet nedenfor, hvor et vejstykke er fuldstændig ødelagt af vandmasserne. Fotoet er taget ved Randersvej ud for “Bulbro”, set mod nord, altså mod Nr.Galten. Hovedvejen er fuldstændig ufremkommelig, hvor vandet har “spist” store mundfulde af vejen.

Vejen er undermineret, ved oversvømmelsen i 1980.
Fotograf: Jens-Kristian Søgaard.

Hele miseren i juli 1980 blev nøje beskrevet i medierne, og oversvømmelsen blev ligefrem beskrevet som en “turistattraktion”.

I det centrale Hadsten gav de store vandmasser ekstra store problemer. Vi kan bl.a. læse i en artikel fra Amtsavisen Randers, at “kommuneingeniør Jørgen Møller anslår, at der på håndboldbanen ved Granvej befandt sig 3-4 millioner liter vand… Civilforsvaret har pumpet 5000 liter vand i minuttet for at tømme pladsen…”. (Amtsavisen Randers, d. 22-07-1980)

Flere jydske medier havde fokus på den kostbare oversvømmelse i Hadsten, 1980.
Foto: Pia Larsen.

Især ejendommene på Hovvej og Vesselbjergvej led under de vandmasser, der kom som en flod, især efter at et regnvandsbassin ved Uffesvej brød sammen på grund af det store vandtryk. Den nærliggende Hov Bæk blev “lynhurtigt forvandlet til en brusende elv,” som det fremgår af artiklen i Jyllands-Posten.

For mange boligejere var det ekstra uheldigt, fordi regnen faldt i juli, hvor mange af Hadstens borgere var taget på sommerferie.

Også Kollerup Mølle Kro fik vand indendørs, hvilket bl.a. gik ud over de helt nye gulvtæpper, som netop var lagt til en værdi af kr. 50.000 (læst i Jyllands-Posten). På billedet her er det tydeligt, hvordan krolokalerne står i vand til over dørtrinnet.

Kollerup Mølle Kro under den store oversvømmelse i 1980.
Pressefotograf: Kaj Grosen, Amtsavisen Randers.

Den kommende artikel her på arkivets sider skal også handle om vejrets luner i Hadsten og Omegn – vi skal dog længere tilbage i tiden næste gang, nemlig omkring 1924-25, hvor Hadsten midtby og især Søndergade var hårdt ramt.

Husk at du kan finde mange flere gamle billeder på Arkiv.dk. Vælg ‘Hadsten Lokalarkiv’ under udvidet søgning og eventuelt en emnetekst (prøv med ‘oversvømmelse’), så er du allerede i gang!