Forråds Krukken

Forrådskrukke

Krukken er fundet på gården Engholms mark i Ødum.

Fundet er gjort af fhv. gdr. Laurits Poulsen under dræningsarbejde for mange år siden og samtidig blev der fundet en noget større krukke. Begge krukker var gået i stykker under dræningsarbejdet. Nu var det så heldigt, at der var en lokal skolelærer med på stedet og han samlede alle skårene sammen og limede begge krukker. Som tak for arbejdet fik han den store krukke og Laurits Poulsen har nu haft denne krukke stående i de mange år.

Lerkrukke fra Romersk Jernalder

Krukken er lavet i ler og er brændt—højden er 15 cm. Og diameteren i toppen er 8 cm. Og 14 cm på midten.

Leret er ca. ½ cm.—ret tyndt

Laurits syntes, at nu var det tiden til at krukken kom på Hadsten lokalarkiv, så andre kan få glæde af at kigge på fundet fra fortiden i Ødum. Fundstedet ligger nu under den store motorvej igennem Jylland.

Stedet hvor genstandene blev fundet bar tydelige spor af sort jord, hvor der har været et ildsted. Laurits mener at kunne huske at der var nogen få kornkerner i jorden omkring ildstedet, så vi må formode at der er tale om en krukke til opbevaring af forråd, enten det nu har været korn eller andre spiselige ting.

Margit Bagger der uddannet arkæolog, daterer krukken til romersk jernalder, der er fra år 0 til 400 i vores tidsregning.

Vi er meget glade for krukken, som nu indgår nu i arkivets samlinger.