Kaffebønner – 75 år efter 2. verdenskrigs slutning

På lokalarkivet skal vi have nye varmerør. Det giver anledning til utroligt meget bøvl.
Nedtagning af billeder, flytning af møbler, skriveborde og nedpakning af computere m.m.
For enden af arkivet er en krybekælder, som skolens personale har været så venlig at rydde for os. Det er vi meget glade for at være fri for.

Under oprydningen dukkede der en fin flaske op, som var lukket med lak – lak som man engang brugte til at forsegle breve og dokumenter med.
Pedellerne tænkte her er en fin flaske portvin, men sådan var det ikke, det var meget mere spændende. Flasken indeholdt kaffebønner fra starten af 2. verdenskrig.
På flasken står der kaffebønder fra 2. verdenskrig gemt til befrielsen.

Foto af etiketten på flasken.

Med det samme Danmark blev besat ophørte al import af oversøiske varer, herunder kaffe, så man var godt klar over, at inden længe så var rigtig kaffe en mangelvare, ikke bare en mangelvare, men en meget dyr og ekstremt eftertragtet vare, der stort set ikke kunne skaffes. Med mindre man havde rigtig gode forbindelser til en købmand med store lagre, som for gode ord og nogen penge slap en lille smule af de eftertragtede varer.
Alle mulige tiltag blev sat i værk for at erstatte med noget, der lignede kaffe.

Richs og Danmark

To erstatninger var de førende Richs og Danmark. Der har sikkert været mange flere, men dem her kan jeg tydeligt huske og reklamen lød: Det er Richs, der driks.

Rigtig mange Danskere gemte i krigens første år et eller andet, der skulle findes frem, når krigen forhåbentlig sluttede, i starten var ingen sikre. Utallige gode flasker blev gemt i et fjernt hjørne af kælderen eller øverst på loftet.
Således også disse kaffebønder i en fin flaske. Flasken var omhyggeligt lukket, og man kan se, at bønnerne har det fint. De ser fuldstændig tørre ud, som om de var pakket i sidste uge.

Flasken er afleveret af Evald Dalsgård. Han boede på Ellevej 10 i Hadsten. Det ved vi, for han har også afleveret en gammel bog, som han er noteret for.

Vi er selvfølgelig utrolig interesseret i at høre om der nogen, der kender noget til Evald Dalsgård, og eventuelt mere om baggrundshistorien om de ægte kaffebønner, der blev gemt og glemt. Kaffebønneflasken bliver nu opbevaret i pengeskabet.